tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

Talonvaltaus Herttoniemessä jatkuu

Lauantaina 23.8. kahdeksalta illalla noin 70 ihmistä valtasi Helsingin kaupungin entisen nuorisotilan Herttoniemestä, metroasemaa vastapäätä. Sähkökatkoksen jälkeen ja poliisien poistuttua dj alkoi soittaa musiikkia ja käynnisti ilmaiset bileet, joihin osallistui arviolta pari sataa ihmistä. Sunnuntaina valtaajat siivosivat paikkoja ja pitivät ensimmäisen talokokouksen, jossa suunniteltiin talon käyttöä. Maanantaista lähtien päätettiin pitää talolla kansankeittiötä, tiistai-iltana päätettiin järjestää elokuvailta ja keskiviikkona hiphop-keikka. Huoneistosta pyritään neuvottelemaan kaupungin kanssa maanantaina.

Osoitteessa Hiihtäjäntie 1 sijaitsevan rakennuksen yläkerta on ollut tyhjillään heinäkuun alusta, jolloin siinä ollut nuorisotila lakkautettiin. Samaan aikaan lopetettiin kuusi muuta nuorisotilaa, ja kuukautta myöhemmin useita päiväkoteja. Valtaus ei ole pelkkä protesti kaupungin sosiaali- ja kulttuuritoimintaan kohdistuneita säästöjä vastaan. Emme vaadi kaupunkia avaamaan Hiihtäjäntien nuorisotilaa uudelleen, emmekä halua tarjota kaupungin puolesta vastaavaa palvelua. Haluamme luoda yhteisöllisen ja autonomisen tilan. Ylhäältä ohjautuvan toiminnan sijaan vallatun sosiaalikeskuksen toiminta lähtee tilan käyttäjien tarpeista ja tilan käyttäjät tekevät sitä koskevat päätökset itsehallinnollisesti. Seisottaessaan tiloja tyhjillään kaupunki ei voita mitään – kun ihmiset itse aktiivisesti täyttävät tilan mielekkäällä toiminnalla, voi kaupunkikin voittaa paljon.

Kaupungin nuorisotoiminta ei tavoita kaikkia nuoria, eikä tilojen tarve rajoitu pelkästään alle 18-vuotiaisiin, ja kaupalliset tilat puolestaan suorastaan sulkevat ihmisiä ulos. Vastapainoksi haluamme luoda tilan, joka ei sulje ketään ulos varallisuuden, iän tai ulkonäön perusteella tai erottele ihmisiä kohderyhmiin. Vallatussa sosiaalikeskuksessa kuka tahansa voi saada lämpimän ruoan puoli-ilmaiseksi, kuunnella tai tehdä musiikkia tai osallistua poliittiseen toimintaan. Hiihtäjäntien tilan sali lavoineen soveltuu loistavasti keikkatilaksi ja muihin esityksiin, ja pienemmät huoneet mahdollistavat paljon muuta toimintaa. Suunnittelemme tilaan muun muassa keikkoja, kahvilaa, teatteriesityksiä, työpajoja, pimiötä, elokuvanäytöksiä sekä lapsille nukketeatteria.

Lehdistö toivotetaan tervetulleeksi lehdistötilaisuuteen vallattuun tilaan tiistaina 26.8 klo 9.

etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net