tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

Häätö meneillään Helsingin vallatussa Cäpsässä

Tiedote 4.5.2004 klo 12.16

Häätöyritys meneillään vallatussa Cäpsässä Helsingin Käpylässä

Kaksi kiinniotettu, kaksikymmentä vastustaa häätöä talon katolla, pelastuslaitos luopuu puolueettomuudestaan antamalla virka-apua

Tänään tiistaiaamuna noin klo 11.30 poliisi saapui Käpylän valtaukselle neljän maijan ja kiinniotettavien kuljettamiseen tarkoitetun linja-auton voimin.

Poliisi pääsi ilmeisesti sisään kiinteistöön talossa vierailleen Ylen radiotoimittajan myötävaikutuksella. Toistaiseksi ei ole tietoa, oliko kyse toimittajan huolimattomuudesta vai poliisin tarkoituksellisesta avustamisesta.

Tällä hetkellä kaksi valtaajista on kiinniotettuina. Kaksikymmentä valtaajaa kieltäytyivät poistumasta kiinteistöstä ja istuvat vallatun kiinteistön katolla. Poliisin pyynnöstä paikalle on klo 12.00 saapunut pelastuslaitoksen tikasauto.

Vallattu kiinteistö on toiminut aikaisemmin Cäpsä-nimisenä nuorten taidetalona, jonka Helsingin kaupunki lakkautti vuodenvaihteessa osana säästöjä, joiden kohteeksi joutui seitsemän muutakin nuorisotilaa. Valtaajat haluavat luoda tilasta kaikille avoimen sosiaalikeskuksen, jossa harrastaa kulttuuritoimintaa ja maksuvelvoitteetonta oleskelua.

Kaupungilla ei ole tarjota tilaan mielekästä toimintaa ennen kuin aikaisintaan vuoden kuluttua. Helsingin kaupungin omistuksessa on tällä hetkellä tyhjillään noin 40 000 neliömetriä tyhjää kiinteistöpinta-alaa.

Edellisen kerran Helsingin poliisi suoritti vastaavaa häätöoperaatiota Herttoniemen Hiihtäjäntiellä elokuussa 2003, jolloin suurin osa valtaajista käveli vapaaehtoisesti ulos. Hiihtäjäntieltä otettiin kiinni 31 henkeä, joiden keskimääräinen kiinnipitoaika oli 24 tuntia. Operaatio oli räikeästi ylimitoitettu ja vailla laillista perustaa, ja se johti kymmeniä poliisin tekemiä rikkomuksia koskevaan kanteluun eduskunnan oikeusasiamiehelle.
etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net