tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

1.5.01.
Talonvaltaus Helsingissä vappuna

Noin 70 henkeä valtasi tänään Irakin suurlähetystölle kuuluvan, funkkistyylisen talon Helsingin Kulosaaressa. Kulosaarentie 46:ssa sijaitseva kiinteistö on ollut tyhjillään kymmenen vuotta.

Valtaajat haluavat tilan käyttöönsä helpottaakseen pääkaupunkiseudun kansalaistoimintaa ja korjatakseen asunto-ongelmia. Korkea vuokrataso on tukahduttanut yhdistystoimintaa ja kansalaisten omaehtoisten tilojen ylläpitoa, vaikka samaan aikaan taloja seisoo tyhjillään. Toiminnan toivotaan saavan lisää elinvoimaa valtausten kautta, jos kaupunki ei tarjoa muita mahdollisuuksia.

Valtaajat saapuivat rakennukselle kello kolmen tienoilla vappupäivänä. He siivosivat rakennuksen ylimmän kerroksen vuosien varrella kertyneestä roskasta ja lasinsiruista ja kunnostivat umpeenkasvanutta tonttia. Paikalle saapui parikymmentä poliisia poistamaan valtaajia tarpeen tullen tiloista. Yhteistyö suurlähetystön työntekijöiden kanssa saatiin kuitenkin alkuun, häätökäskyä ei tullut ja valtaajat poistuivat omatoimisesti paikalta.

Taloussaarron vuoksi suurlähetystö ei ole voinut vuokrata taloa ulkopuolisille. Ulkoministeriön luvalla yhteistyö voi kuitenkin onnistua. Toimintaa tukemaan perustettiin vielä samana päivänä Katto ry. Nimi saattaa vaihtua yhdistysrekisterin käsittelyssä.

Rakennus on Museoviraston suojelema. Sen sisätilat ovat kuitenkin kaaoksen vallassa, ikkunat on lyöty sisään ja sähkö- ja putkitöitä tarvitaan akuutisti. Jos yhteisymmärrykseen suurlähetystön ja ulkoministeriön kanssa päästään, valtaajat antavat työpanoksensa kunnostukseen ja kehittävät tiloille yleishyödyllistä käyttöä. Lähimmät naapurit tukivat valtaajia, sillä tyhjillään ollessaan talo on houkutellut kutsumattomia vieraita ja ilkivallantekijöitä.

Talon ylimmän kerroksen asuintiloja on suunniteltu kiireellisesti asuntoa tarvitsevien käyttöön. Muut tilat soveltuvat mm. nuorten kohtauspaikaksi, yhdistystoiminnalle, kahvilalle ja maahanmuuttajien kielikoulutukseen.
etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net