tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

Häätö uhkaa sosiaalikeskus Siperiaa

Viime asunnottomien yönä 2002 vallattua Sosiaalikeskus Siperiaa uhkaa häätö. Valtauksesta lähtien aktiivisesti kokoontumis- ja tapahtumatilana toimineen Siperian vuokrasopimusta ei kiinteistöviraston mukaan aiota jatkaa syyskuun alusta alkaen. Rahoituksensa itsenäisesti hoitava Sosiaalikeskus Siperia on epäkaupallisuuteen, omaehtoisuuteen ja nuorten itsehallintoon perustuva toimintakeskus. Perusteita häädölle ei ole esitetty, eikä tiloille ole tiedossa muuta käyttöä.

Viime lokakuusta alkaen on yhtä alueen viimeisistä puutaloista remontoitu valtaajien ja tilojen käyttäjien omalla kustannuksella ja talkoovoimin. Nimensä Siperia sai talvisesta sisälämpötilasta. Siperiassa on vajaan vuoden aikana järjestetty säännöllisiä klubi-iltoja, keikkoja, ruokailtoja, kokouksia ja taidetapahtumia. Sosiaalikeskus Siperian toimintaan, sen järjestämiseen ja paikan ylläpitoon on osallistunut satoja kaikenikäisiä helsinkiläisiä, ja siellä ovat pitäneet kokouksiaan muiden muassa Aseistakieltäytyjäliitto, No Border, Garbage-kampanja, Teatteri Poleemi, Vihreät nuoret ja opiskelijat ja Maan Ystävät. Lisäksi Siperia toimii kahden helsinkiläisyhtyeen vakituisena treenitilana.

Siperia sai huomiota myös Töölön automuseon valtauksen yhteydessä kesäkuun 2003 alussa. Automuseon valtaukseen osallistui yli 500 nuorta, lähistön asukasta, asunnotonta ja taiteilijaa, ja kolmen päivän aikana toimintaan osallistui yli tuhat henkeä. Vaikka Helsingin kaupungin nuorisotoimella on runsaasti tiloja ja nuorisotoimi on myös valmis rahoittamaan näissä tiloissa tehtäviä projekteja, valtaajat haluavat saada Siperian täysin omaehtoiseksi sosiaalikeskukseksi.
- Emme kritisoi nuorisotoimea, vaan toivomme, että Helsinkiin mahtuu myös tämäntyyppistä nuorten aktiivisuutta, joka lähtee täysin heidän omista tarpeistaan, toteaa valtaaja Heini Salmela.

Siperialaiset jatkavat taistelua tilan puolesta, joka ei sulje ketään ulos varallisuuden, iän tai ulkonäön perusteella tai erottele ihmisiä keinotekoisesti kohderyhmiin. Siperiasta jätetään 29.8.2003 kirjallinen vuokra- sekä ostotarjous kiinteistövirastolle.

etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net