T-51 - Töölö, toistaiseksi häädetty

400 nuorta valtasi Töölönkatu 51 B:ssä sijaitsevan entisen raitiovaunuhallin lauantai-iltana 7.6. Tilassa alettiin välittömästi toteuttamaan nuorten omaehtoista toimintaa. Suunnitteilla oli mm. leffailtoja, keikkoja, halpaa ruokaa, näyttelyitä, kansalaistoimintaa siirtolaisten tukemiseksi. Tila tuli ilmeiseen tarpeeseen - häädön tullessa tiistaiaamuna paikalla oli arviolta 50 ihmistä.


Tila haltuun - tapahtuma ja bileet 18.6.

Töölönkatu 51B:ssä sijaitsevasta entisen automuseon kiinteistöstä häädetyt talonvaltaajat järjestävät keskiviikkona 18. 6. 2003 yleisötilaisuuden, jossa käsitellään valtaamisen syitä, kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa ja nuorten kulttuuriharrastusten tilannetta Helsingissä. Kutsumme Teidät mukaan kuulemaan valtaajien ja heidän tukijoidensa näkemyksiä. Lue tiedote...


Kansalaisaloite 16.6.

Narrin nuoret ry ja Oranssi ry ovat jättäneet kansalaisaloitteen Helsingin kaupungille, jotta Töölönkatu 51 B:n tila annettaisiin edes väliaikaisesti valtaajien käyttöön. Lue aloite...


Mielenosoitus 11.6.

VAI mielenosoituksesta

TIEDOTE TÖÖLÖNKATU 51B:N VALTAAJIEN MIELENOSOITUKSESTA 11.6.

Töölönkatu 51 b:n lauantai-iltana 8.6. alkanut talonvaltaus päättyi tiistaina aamupäivällä 10.6. poliisin murtautuessa sisään ja häätäessä valtaajat kaupungin talo-osaston pyynnöstä. Edellisenä päivänä valtaajat olivat ottaneet yhteyttä kaupunginhallitukseen neuvotellakseen talon käytöstä tulevaisuudessa, mutta talo-osasto teki päätöksen häädöstä ennen kuin kaupunginhallitus otti kantaa asiaan.

Valtaus oli protesti kaupungin nuorisovihamielistä politiikkaa vastaan, mutta samalla se oli positiivinen osoitus siitä, että nuoret ovat aktiivisia toimijoita, jotka rakentavat omaehtoista ja ulkoisista pakoista vapaata kulttuuriaan kunhan vaan saavat siihen mahdollisuuden ja tilat. Vallatussa talossa kävi vajaan kolmen vuorokauden aikana arviolta yli tuhat ihmistä, joista n. 150 oli valmiita aktiivisesti osallistumaan ja ottamaan vastuuta talon toiminnan pyörittämisestä. Taloon oli suunniteltu järjestettäväksi erilaisia taidetyöpajoja: musiikkia, kuvataidetta, valokuvausta, teatteria jne., elokuvailtoja, keikkoja, opintopiirejä ja vapaata hengailua. Lisäksi joka päivä oli tarjolla ruokaa, teetä ja kahvia.

Suuri innostus ja mukanaolijoiden määrä vahvisti oletuksemme siitä, että tällaiselle tilalle on tosiaankin suuri tarve. Kaupunki lakkauttaa rahapulaan vedoten nuorille suunnattuja palveluja ja sulkee heidän käytössä olevia tiloja. Lepakko, Oranssi, Narri ja monet nuorisotalot ovat joutuneet sulkemaan ovensa tai muuttamaan huonompiin tiloihin. Kaupunki väittää säästävänsä, mutta todellisuudessa se joutuu tulevaisuudessa maksamaan kalliin hinnan nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä ja syrjäytymisestä. Nykyinen nuorisopolitiikka työntää suuren osan nuorista ja heidän kulttuurinsa marginaaliin tai jopa kriminalisoi sen: skeittaus leimataan häiritseväksi toiminnaksi, graffitit rikollisuudeksi ja nuoret, jotka eivät elä jatkuvien tulospaineiden ja kiireiden maailmassa sosiaalipummeiksi.

Keskiviikkona 11.6. klo 18 kokoontuu Kiasman edessä mielenosoitus, joka vaatii kaupunkia antamaan tilat välittömästi takaisin valtaajien käyttöön. Emme pyydä kaupunkia järjestämään Töölönkatu 51 b:hen omaa nuoriso- tai kulttuuritoimintaansa, sillä tiedämme, ettei kaupunki kykene järjestämään sellaista toimintaa jolle me uskomme olevan tarvetta. Me tahdomme tilan, jossa voimme antaa jokaiselle mahdollisuuden järjestää omannäköistänsä toimintaa itse tai vain olla tekemättä mitään. Me haluamme tilan, johon kuka tahansa voi tulla; nekin joita kaupunki tai edes omat vanhemmat eivät huoli. Me haluamme tilan, jossa voimme rakentaa avointa yhteisöllisyyttä, paikan, jossa jokainen voi kokea olevansa hyväksytty.

Taistelu talosta ei suinkaan loppunut häätöön; se on vasta aluillaan. Me vetoamme kaupungin päättäjiin: antakaa talo meille; sen tuottavampaa käyttöä sille tuskin löytyy. Me emme aio luovuttaa. Mikäli emme saa taloa neuvottelemalla, valtaamme sen uudestaan; mikäli sen valtaaminen ei onnistu, valtaamme jonkin toisen tilan.

Vapaa Katto RY ja Töölönkatu 51 b:n valtaajat


Häätö 10.6.

TIEDOTE VALTAAJILTA

Klo 10:20 tiistaina 10.6.2003

Mellakkapoliisit ovat juuri tunkeutuneet Töölönkatu 51B:ssä sijaitsevaan valtaukseen. Valtaajat olivat aloittaneet neuvottelut kaupungin kanssa, ja samana aamuna Petteri Oksa, Sosiaalidemokraattiset Nuoret ry:n puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin nuorisolautakunnan puheenjohtaja oli käynyt tiloissa osoittamassa tukensa valtaajille.

Häätö on tälläkin hetkellä meneillään. Valtaajat tuomitsevat häädön, sillä se toteutuu neuvottelujen aikana. Töölönkatu 51B:n kohtalo ei ole tekninen virkamieskysymys, vaan poliittinen. Mikäli häätö viedään loppuun ja tila tyhjennetään, valtaajat ja heitä tukevat tulevat kokoontumaan mielenosoitukseen huomenna kello 18 Kiasman aukiolla, vaatimaan tilaa uudelleen käyttöönsä.


Valtaus 7.6.

Yli 400 nuorta valtasi lauantaina 7.6 noin klo 21 tyhjän, entisen Auto- ja moottoriurheilumuseon Taka-Töölöstä. Iloinen kulkue lähti lauantai-iltana Mannerheimintien kadunvaltauksen jälkeen jatkamaan juhlia. Nuoret täyttivät tyhjän, Helsingin kaupungin omistaman rakennuksen tanssilla ja musiikilla.

Valtaajat ottivat Töölönkatu 51 b:ssä sijaitsevan talon tilaksi, jossa luoda itse kulttuuria kaikkien koettavaksi keskellä kaupunkia. Vuonna 1909 rakennetussa suojellussa rakennuksessa on kaksi keikkakäyttöön loistavasti soveltuvaa salia sekä kahvilatila. Talon käytöksi valtaajat suunnittelevat bileiden ja keikkojen lisäksi elokuvanäytöksiä, nettikahvilaa ja kansankeittiötä.

Helsingin kaupunki leikkaa jatkuvasti elintärkeitä palveluitaan, joihin kaupunkilaisilla tulisi olla oikeus. Tänä vuonna Helsinki lakkauttaa useita nuoriso- ja kulttuuritiloja säästösyistä. Viimeisimpiä leikkauksia kaupungin palveluissa on seitsemän nuorisotalon lopettaminen. Nuorille jää yhä vähemmän tilaa toteuttaa ja kokea kulttuuria, kun Lepakon hautaamisen jälkeen nyt myös Makasiinit odottavat purkamista ja Oranssi on joutunut ulos Katajanokan tiloistaan. Kirjastoja on suljettu ja nyt nuorilta viedään taidetalo Narri, nuorten oman kulttuuritoiminnan paikka.

Epäkaupalliseen oleiluun ja omaehtoiseen toimintaan kelpaavat julkiset tilat vähenevät vähenemistään, kun kaupunki lakkauttaa julkisen sektorin toimintoja ja jättää tilat tyhjilleen tai siirtää ne yksityisten yritysten käyttöön. Me tarvitsemme tilaa, jossa oleilla vapaasti ja osallistua yhteisiin projekteihin kaikkialle tunkeutuvan kaupallisuuden, tulostavoitteisen opiskelun ja työelämän vaatimusten ulottumattomissa.

Toivomme, että juhlat ovat vain alkua. Otamme käytöstä poistetun rakennuksen tilaksi, jossa voimme itse luoda kulttuuria kaikkien koettavaksi, ilmaiseksi. Yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet tähän käyvät vähiin, joten meidän on luotava ne itse.

Olette tervetulleita tutustumaan valtaukseen.


takaisin etusivulle