tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

Tukea Tornion talonvaltaajille

Torpinmäen talo hyötykäyttöön

Nuoret ovat vallanneet Torpinmäeltä vanhan ratamestarin talon tämän viikon lauantaina. Ehdotuksena on tehdä talosta nuorten oma keskus, jossa toimii heidän pyörittämä kahvila, bändien treenitila ja sosiaalinen kokoontumistila.

Mielestäni nämä vaatimukset ovat tuttuja suomesta jo syksyltä 2002, jolloin nuoret etelässä valtasivat Siperia -nimisen talon omaksi autonomiseksi sosiaalikeskuksekseen. Euroopasta tämmöiset valtaukset ovat tuttuja nykyäänkin, kun asumisen ja sosiaalisten tilojen vaatimusta vaaditaan kolmannen sektorin taholta esim. Italiassa. Kysymys kuuluu että miksi nuoret ovat tilan vallanneet?

Tutustuttuani nuorten näkemyksiin voin sanoa että nuoret näkevät asian paljon realistisemmin kuin monet kaupungin päättäjistä, sillä voin vedota myös omiin kokemuksiini kaupungin byrokratiasta ja kyvyttömyydestä nähdä nuorien vaatimuksia ja intohimoja. Nuoret ovat valittaneet kaupungin Torpinmäen kaavasta ja toivoneet että siellä olevan ratamestarin talon voisi käyttää nuorison harrastemahdollisuuksiin, kuten esim. bändien harjoitustiloiksi. Kaupungin virkamiehet vastaavat, että semmoisen tilan pitäminen tulisi liian kalliiksi nykyisen kaupungin taloudelliselle tilanteelle ja että samankaltaisia toimintoja on kaavailtu tulevalle rajalle -hankkeen alueelle. En tiedä minkälainen jätti-investointi vanhan talon talkoovoimin kunnostettava bänditila tulisi olemaan, mutta nuoruudestani tiedän että esim. entinen Camula –tila kaupungin puolelta, jossa bändit kuten CMX aikoinaan harjoittelivat ei ollut kovin asuttava, vaan kyse oli lämpövuoratusta ja sähköistetystä tilasta, jossa yhtyeet harjoittelivat. Nuorten tilan tarpeena ei siis alunperinkään ollut täysin kaupungin varoilla entisöitävä tila, vaan talkoilla ja yhteistyöllä tehtävä tila, joka täyttää sosiaalisen kokoontumisen standardit, mutta joka ei missään nimessä olisi täysin uudistettu tila, jonka remontointi maksaisi maltaita. Mitä rajalla -hankkeen lupauksiin tulee, niin se ei täällä tällä hetkellä olevaa nuorisoa paljoa heilauta, koska silloin puhutaan jo monen vuoden "lupauksesta", joka ei täytä tämän hetken tarpeita joiden täyttämiseen tilaa tarvitaan jo nyt.

Vandalismin estämiseen nuorison omaehtoinen valtaus tulee kuin tilauksena: nyt paikalla on nuoria, jotka huolehtivat tilasta ja lähiympäristöstä täysin vapaaehtoisvoimin ja luultavasti saavat vandalismin harjoittajatkin miettimään seuraamuksia ihan eri tavalla kuin jahtaamiseen erikoistuneet vartijat ja poliisit. Paras sosiaalinen kontrolli ympäristöstämme lähtee nuorten omasta tiedostamisesta ja siitä että nuoret oppivat kunnioittamaan paikkoja, jossa heillä ehkä tulevaisuudessa on mahdollisuus itseä kiinnostavaan toimintaan. Tämän takia nyt olisikin tärkeää kaupungin taholta pyrkiä kommunikoimaan näiden nuorten kanssa ja miettimään että kuinka ylitsepääsemätön mahdollisuus tämmöinen autonominen nuorten tila olisi vai onko tosiaan niin että asialle ei ennen valtausta uhrattu sen kummemmin ajatustakaan, kun se ei sattunut tulemaan lautakunnasta, eikä virkamiehiltä. Tässä meillä on hyvä demokratian ja kansalaistoiminnan testi, kun katsotaan että kuinka hyvin suhtaudutaan nuori in, jotka vielä nykyään viitsivät tehdä politiikkaa. Annetaanko heille mahdollisuus vai haudataanko asia tyyppillisellä välinpitämättömällä "suuren kaavan" politiikalla? Itse olen näiden valtaajien puolella ja tuen heidän valtaustaan. Kerrankin Torniossakin harrastetaan aktiivista kansalaistoimintaa, joka on politiikkaa kadun tasolla.

Jan-Mikael Hakomäki, Tornion kaupunginvaltuutettu, eurovaaliehdokas ja valtaajien puolella.
etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net