tila haltuun!
siperiasiperia...squat

etusivu | ota tila haltuun! | siperiakalenteri | linkityhteystiedotenglish

Vangittuna 56 tuntia tarrojen liimaamisesta

Katutaiteilijan tunnustuksia: Vangittuna 56 tuntia tarrojen liimaamisesta.

---
Jotkut teistä ovat ehkä nähneet mainoksen katutaidenäyttelystä, joka olisi järjestetty tämän kuun lopussa Helsingissä. Näyttely on nyt peruttu toistaiseksi.

Tämä kaikki saattaa kuulostaa uskomattomalta, mitä kerron seuraavaksi, mutta totta on joka sana. Minä, ja viisi muuta näyttelyyn osallistuvaa taiteilijaa oli pidättettynä tiistain klo 01.00 ja torstain klo 15.30 välisenä aikana, "epäiltynä satojen, jopa tuhansien tarrojen ja laattojen liimaamisesta" kuten helsingin sanomissa todettiin viime keskiviikkona 20.10. Jotkut teistä varmaan näkivätkin lehdessä kyseisen jutun.

Todellisuudessa nämä taiteilijat olivat liimanneet muutamia kymmeniä tarroja ja 3 laattaa Helsingin katukuvaan maanantain ja tiistain vastaisena yonä. Useimmiten kohteena olivat harmaat sähkölaatikot tai katupylväät. Ne samat jossa varmaan olette nähneet enemmän kuin useita mainoksia ja ilmoituksia elämänne aikana. Näiden ilmoitusten laittajia tuskin pidätettiin yhteiskunnan vihollisina numero yksi, kuten meidät tuona yönä.

Meitä pidettiin yksi yö säilytyksessä kisahallin "juoppoputkissa". Tämän jälkeen osa meistä vietiin poliisiasemalle ja lukittiin selliin odottamaan kuulusteluja varten. Meistä neljää kuulusteltiin tiistai-iltapäivällä. Itse jouduin odottamaan sellissä kuulustelua 2 tuntia. Kuulusteluissa myönsin liimanneeni muutamia tarroja sähkökaappeihin maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Kerroin vain mitä itse olin tehnyt. Tämä ei riittänyt poliisin tutkijalle. He ilmoittivat tekevänsä minulle, ja kolmelle muulle vangitulle kotietsinnän. Kuulusteltuaan loppuja kahta, jotka olivat odottaneet kisahallin säilytyksessä kuulusteluja kolmeen tiistai-iltapäivällä, meille ilmoitettiin, että olemme pidätettyjä epäiltynä vahingonteosta ja meidät viedään kolmeksi päiväksi pasilan poliisitalolle vankeuteen.

Pääsin vankeudesta torstaina kolmen aikaan iltapäivällä toisen tiistaina vangitun kanssa, toisen kuulustelukerran jälkeen. Muista vangituista en tiedä. Saimme kuulla toisessa kuulustelussa että meitä olivat maanantaiyönä seuranneet FPS-turvapalvelun miehet. He olivat kuvanneet tarroja kaduilla jäljessämme. Nämä miehet olivat toimittaneet poliisille samana yönä 50-sivuisen raportin, joka sisälsi kuvauksia ja valokuvia tarroista, joita he epäilivät meidän liimaanneen. Sain nähdä raportin toisessa kuulustelussa. Mietin kuka maksaa näille miehille tarroja liimanneiden nuorukaisten seuraamisesta keskellä yötä, valepuvussa. Mieleeni tuli onko tämä edes sallittua, tai mahdollista Suomessa.

Siitä lähtien kun helsingin päättäjät hyväksyivät ns. nollatoleranssin katutaiteen suhteen, graffitien tekijöitä on vangittu jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksiin. He ovat maksaneet suuria summia vahingonkorvauksia ja puhdistumaksuja kaupungille ja edellämainulle firmalle. FPS-turvapalvelut saavat kaupungilta rahaa siitä, että he putsaavat pois ja ehkäisevät graffitien tekoa. Heille on muun muassa maksettu vuosaaren hylätyn vedenpuhdistamon putsaamisesta. Tämä on purkutuomion alla oleva rakennus, jonka sisätilojen kunto on varmaan jokaisen kaupunkilaisen huolenaihe.

Ilmeisesti tarrojen liimaaminen on Helsingissä suuren luokan rikos. Vertailun vuoksi suomessa raiskauksestakin saa useimmiten korkeintaan puolitoista vuotta ehdotonta vankeutta. Itse en tiedä tullaanko minua syyttämään tarrojen liimaamisesta. Aion varmaankin kysyä itse kaupungilta ja asianomaisilta voinko käydä putsaamassa pois liimaamani tarrat. Tämän ei pitäisi olla suuri vaiva.

Kunnallisvaalit ovat tulossa toivoisin, että kaikki jotka eivät halua, että heidän verorahoilla tarrojen liimaajia jahdataan ja kyseenalaiset turvapalvelufirmat rikastuvat rehellisten kansalaisten jahtaamisella, yrittäisivät vaikuttaa asiaan äänestämällä, ja vaikka ottamalla yhteyttä kunnanvaltuustoon tai kansanedustajalleen. Tämän viestin voi myös lähettää eteenpän asiasta kiinnostuneille.

-[nimi poistettu],
vapaa kuvataiteiija, visuaalisen viestinnän
opiskelija.
Helsingissä 22.10.2004
etusivu | ota tila haltuun! | siperia | possetlinkityhteystiedotenglish

Sosiaalikeskus Siperia - Huvila 71, 00810 Helsinki - sosiaalikeskus.siperia@q-olio.net
Tapahtumat: siperian.keikat@q-olio.net